1. Prispevki
  2. Letnik 4, Izdaja 1
  3. Uvodnik 4. izdaje Laboratorijske medicine
Lidija Gobec1

Več o avtorju

Spoštovane kolegice in kolegi!

Slovensko združenje za klinično kemijo in laboratorijsko medicino (SZKKLM) je organizirano kot društvo strokovnjakov s področja klinične kemije in drugih področij laboratorijske medicine v Sloveniji. Med pomembnejše aktivnosti društva spadajo spodbujanje izobraževanja in znanstveno-raziskovalnega dela na področju laboratorijske medicine, prispevek h kakovosti, razvoju in izboljšavam na področju organizacije in strokovnega dela medicinskih laboratorijev ter strokovna uveljavitev in izboljšanje prepoznavnosti medicinske biokemije v slovenskem zdravstvu; slednje je bilo eden od poglavitnih razlogov ustanovitve združenja pred enainšestdesetimi leti.
V društvo je včlanjenih preko 400 članov, od teh jih ima več kot polovica najmanj univerzitetno izobrazbo ali končan magistrski študij laboratorijske biomedicine, četrtina pa tudi opravljeno specializacijo iz medicinske biokemije. V zadnjih letih SZKKLM aktivno promovira tudi vključevanje študentov laboratorijske biomedicine. Kot člani združenja imajo študenti prost dostop do vsebin spletne strani in strokovnih srečanj, z njimi pa tudi že sodelujemo v skupnih projektih.
SZKKLM ščiti in zastopa interese klinične kemije in laboratorijske medicine v Sloveniji in se povezuje tudi v mednarodne strokovne organizacije. Je aktivni član Evropskega združenja za klinično kemijo in laboratorijsko medicino (EFLM – European Federaton of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) in Mednarodne zveze za klinično kemijo in laboratorijsko medicino (IFCC – International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine).
SZKKLM od l. 2000 periodično organizira slovenski kongres kliničnih kemikov z mednarodno udeležbo in kongres inženirjev in tehnikov v laboratorijski medicini. V veliko zadovoljstvo in veselje mi je, da se bomo letos po težkih koronskih letih zopet lahko srečali na že 6. kongresu, ki poteka pod pokroviteljstvom EFLM in IFCC.
Izdaja tokratne številke Laboratorijske medicine je usklajena s terminom kongresa, zato si v njej poleg stalne vsebine lahko preberete tudi povzetke prispevkov, ki bodo predstavljeni na kongresu klinične kemije in laboratorijske medicine. Letos smo na kongresu v ospredje postavili naslednje aktualne teme v laboratorijski medicini: umetna inteligenca, tekoče biopsije, diagnostika ledvičnih in ščitničnih obolenj, eden izmed simpozijev je posvečen mladim v laboratorijski medicini. V sklopu kongresnega programa so organizirane tudi delavnice in posterska sekcija. Vabim vas, da na kongresu kar najbolj izkoristite možnost za strokovno izobraževanje, pa seveda tudi za izmenjavo mnenj in prijetno druženje s kolegi.
Prav tako v imenu vodstva SZKKLM vabim vse, ki delujete na področju laboratorijske medicine, da se še aktivneje vključujete v delovanje našega društva. Veseli bomo vaših pobud za aktivno sodelovanje. Vse pa, ki še niste člani SZKKLM, prijazno vabim, da se včlanite. Pred laboratorijsko medicino so številni strokovni izzivi in etične dileme, s katerimi se bomo v skupnem močnem stanovskem združenju lažje soočali.
Zavezanost stroki in ljubezen do poklica, ki ga opravljamo, naj ostaneta vodili našega delovanja v dobro vseh, ki nas potrebujejo.

 

Mag. Lidija Gobec, spec. med. biokem.
Predsednica Slovenskega združenja za klinično kemijo in laboratorijsko medicino

Gobec L. Uvodnik 4. izdaje Laboratorijske medicine. Lab Med (Slovenia) 2022, 4:3

Sponzorji Laboratorijske medicine