1. Prispevki
  2. Letnik 6, Izdaja 1
  3. Uvodnik 6. izdaje Laboratorijske medicine
Katarina Trebušak Podkrajšek1

Več o avtorju

Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovane bralke in bralci!

Šesta številka Laboratorijske medicine, podobno kot peta, v rubriki Laboratorijska medicina skozi oči poudarja pomen izobraževanja. Tokrat izobraževanja zdravnikov. Številni klinični laboratoriji po Sloveniji so bolj ali manj vpeti v izobraževanje zdravnikov, naj bo to študentov medicine ali specializantov. To je izjemno pomembno področje, ker postavlja temelje ne samo za poznavanje področja laboratorijske diagnostike med bodočimi nosilci zdravstvene dejavnosti, ampak tudi temelje za odnos, ki ga gradijo laboratorijski delavci z zdravniki. Še posebej zadnje se je izkazalo kot pomembna dodana vrednost pri ustrezni klinični obravnavi bolnikov. Rubrika Laboratorijska medicina skozi oči letos ločeno predstavlja pogled dekana in pogled študenta Medicinske fakultete v Ljubljani na področje izobraževanja študentov medicine s področja laboratorijske medicine. Kaže na to, da se študenti medicine sicer zavedajo pomena tega področja, ampak pogosto v napornem študiju ne najdejo časa, da bi se mu primerno posvetili. Jasno je tudi, da med učitelji in vodstvom Medicinske fakultete v Ljubljani obstaja želja po večjem poudarku tega področja tekom študija, kar se kaže tudi v uvedbi novega predmeta pri prenovi študija medicine. Vendar se je treba zavedati, da so to samo osnove, s pomočjo katerih moramo laboratorijski delavci poskrbeti za nadaljnje širjenje znanja in utrditev zavedanja o pomenu tega področja med zdravniki. Kljub natrpanemu urniku se moramo posvetiti tudi študentom medicine. Omogočimo jim ne samo osnovno predpisano izobraževanje, ampak tudi možnost bolj podrobne seznanitve s področjem preko študentskega, projektnega in raziskovalnega dela. Študenti to izredno cenijo, za področje laboratorijske medicine pa je to naložba v prihodnost. Če bomo približali področje zdravnikom, bo tudi obravnava bolnikov kakovostnejša, kar je naš primarni namen. Dodatno bi to lahko pomembno vplivalo tudi na razvoj in raziskave na našem področju. Te namreč že dolgo niso osredotočene samo na ozko področje laboratorijske medicine, ampak so vse bolj multidisciplinarne.
V tej številki vam ponujamo tudi prispevke, ki nakazujejo pomen sodobnih genetskih tehnologij v rutinski diagnostiki. Genetska diagnostika je pomemben del laboratorijske medicine in osnova bolniku prilagojene medicine. V rutinskih kliničnih laboratorijih se nikakor ne smemo ograjevati od tega področja, ampak ga moramo sprejeti kot pod področje laboratorijske medicine, ki veliko obeta. Številni laboratoriji že intenzivno povezujejo diagnostiko na biokemičnem nivoju z diagnostiko na genetskem nivoju. Primer je najnovejša širitev presejalnega testiranja novorojenčkov, kjer je na primer pri presejanju za spinalno mišično atrofijo in težke prirojene okvare imunosti prav genetska analiza metoda prvega nivoja testiranja. Tako genetsko testiranje ni več namenjeno le posameznim bolnikom z redkimi boleznimi, ampak postaja vse bolj široko uporabno.
Pred kratkim je zaživel tudi portal https://www.laboratorijska-medicina.si/si, in sicer v slovenskem in angleškem jeziku. Ponuja aktualne in pretekle prispevke, objavljene v Laboratorijski medicini. Prijazno vabljeni, da ga obiščete! Prav tako, prosim, ne pozabite – vabilo k sodelovanju pri ustvarjanju revije še vedno velja. Želim vam prijetno branje šeste številke Laboratorijske medicine!

 

Katarina Trebušak Podkrajšek
Glavna in odgovorna urednica Laboratorijske medicine

Trebušak Podkrajšek K. Uvodnik 6. izdaje Laboratorijske medicine. Lab Med (Slovenia) 2024, 6:6

Sponzorji Laboratorijske medicine